Op de valreep is de vraag naar euthanasie van Frank Van den Bleeken niet doorgegaan. De arts die de euthanasie zou uitvoeren heeft zich op het laatste moment bedacht. Frank had de procedure voor euthanasie opgestart omwille van zijn ondraaglijk psychisch lijden. Hij is er zich van bewust dat een integratie in de maatschappij voor hem niet mogelijk is. Wél wil hij zijn leven op een menswaardige manier verder zetten. Langer opgesloten leven in de gevangenis is voor hem niet meer draaglijk.

Als burgers van deze samenleving en als CAW zijn we verontwaardigd dat een medemens zó in het nauw gedreven wordt, dat de enige uitweg die nog mogelijk lijkt euthanasie is. Wat dit het met een mens, met Frank doet, is zelfs voor de hulpverlening onbevattelijk.

Tegen wil en dank heeft Frank bakens verzet, voor zichzelf en voor toekomstige geïnterneerden die vanuit eenzelfde ondraaglijk psychisch lijden aanvraag deden naar euthanasie.

Voor Frank Van den Bleeken lijkt een oplossing in de maak. Inmiddels is hij overgebracht
naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent. Vervolgens zal er gezocht worden naar een oplossing op langere termijn buiten de gevangenis.

Minister Geens heeft beloofd werk te maken om een oplossing te zoeken voor de structurele nood van geïnterneerden die zwaar psychisch lijden en die omwille van hun persoonlijkheidsproblematiek niet meer kunnen integreren in de samenleving.
CAW de Kempen wil het belang van deze plannen onderstrepen. Het is onverantwoord hier geen oplossing voor te bieden. België werd hier in het verleden meermaals voor veroordeeld. We rekenen er op dat minister Geens een oplossing uitwerkt, zodat deze mensen op een menswaardige manier kunnen leven. Op korte termijn.

Het CAW zal deze plannen en het verdere traject van Frank van kortbij opvolgen.
2015 kan een kanteljaar zijn waarin mededogen en menselijkheid opnieuw hoog op de agenda
komen.

CAW De Kempen